9 побічних можливих ефектів від вейпінгу та їх способи усунення

Хоча пара не є медичним препаратами, можуть виникнути побічні ефекти для користувача. Через безліч змінних у пристроях та рідинах до електронних сигарет на ринку, а також через відмінності у методах вимірювання, побічні ефекти часто бувають ситуативними, а не універсальними для кожного.

Медичних досліджень та офіційних опитувань для визначення побічних ефектів вейпінгу вкрай не вистачає, при цьому основна увага приділяється загальному стану здоров'я та вейпінгу. Щоб компенсувати це, були використані ключові слова в пошукових системах, дані пошукового трафіку, повідомлення та теми в соціальних мережах та на вейп форумах, щоб побачити, які найчастіше побічні ефекти виявлялися і були зроблені відповідні запити, пов'язані зі здоров'ям.


9 побічних можливих ефектів від вейпінгу та їх способи усунення Фото-1

Біль в горлі

Біль або свербіж у горлі можуть бути викликані рядом причин: нікотин, пропіленгліколь, ароматизатори або навіть випарник. Деякі спіралі, що використовуються у вейпінгу, мають нікель у основі, і користувачі нерідко виявляють, що вони мають алергію на нікель. Крім того, в Інтернеті можна знайти кілька повідомлень про зв'язок ангіни з високим вмістом нікотину, особливо під час використання високих рівнів пропіленгліколю (50% і більше).

Якщо ви думаєте, що ці проблеми пов'язані з електронною рідиною, спробуйте вищий відсоток гліцерину, новий смак або зменшити концентрацію нікотину. Якщо ви впевнені, що це не рідина або нікотин, це може бути тип дроту, з якого виготовлена спіраль. Перевірте технічні характеристики спіралі та подивіться, чи є у нього нікелевий дріт або дріт із вмістом нікелю, наприклад, ніхром (часто позначається як Ni80). Якщо конкретний метал у спіралі відсутній, замініть його на той, в якому чітко вказано, що він використовує кантал або нержавіючу сталь – нержавіюча сталь може містити нікель, але зазвичай тільки до 10%. Якщо все це не допомагає усунути біль у горлі, запишіться на прийом до лікаря.


Сухість в роті

Один із найпоширеніших побічних ефектів вейпінгу. Сухість у роті найбільше пов'язана з базовими інгредієнтами електронної рідини: PG та VG (пропіленгліколь та рослинний гліцерин). Хоча часто повідомляється, що більш високий відсотковий вміст PG має більш виражену зневоднювальну дію на порожнину рота. Причини цього видаються нелогічними. PG та VG - зволожувачі, тому вони використовуються у витратних матеріалах, щоб зберігати вологу; але вони також гігроскопічні, тобто поглинають воду.

Якщо ви відчуваєте сухість у роті, ви можете використовувати засіб для полоскання рота, який, як не дивно, містить рослинний гліцерин як інгредієнт, або ви можете просто пити більше води. Ці два способи зазвичай є найпростішим способом повернути вологу у роті. Якщо у вас постійно пересохлий рот, проконсультуйтеся з вашим лікарем. Хронічна сухість у роті, незалежно від вейпінгу, може бути симптомом зневоднення і може викликати серйозні ускладнення зі здоров'ям ротової порожнини, якщо їх не лікувати.


Кашель

Проблеми з кашлем під час вейпінгу часто з'являються в скаргах вейперів-початківців, навіть якщо вони є колишніми курцями або навіть нинішніми курцями. Взагалі кажучи, кашель є результатом неправильного підходу до вейпу та вдихання.

Якщо під час вдиху ви кашляєте, перевірте повітряний потік пристрою, не активуючи його (якщо пристрій має автоматичну затяжку, вийміть картридж і тягніть потік повітря через картридж, поки він не підключений до батареї). Якщо затягування вам здається тугим, це затягування сигаретного типу. Така затяжка передбачена у под системах, і дозволяє використовувати рідини з високим вмістом нікотину. Якщо вам здається, що затяжка вільна, як втягувати повітря через широку трубочку для молочного коктейлю, це пристрій з вільною (кальянною) затяжкою, який вимагає вдихання пари безпосередньо в легені та негайного видихання. Пристрої з вільною затяжкою рекомендується використовувати з нікотином у дозі 6 мг/мл або нижче.

9 побічних можливих ефектів від вейпінгу та їх способи усунення Фото-2


Головні болі

Якщо ви нещодавно кинули палити, нерідко виникають головні болі. Хоча ви все ще можете отримувати нікотин із пари, нікотин не єдиний алкалоїд, знайдений у тютюні. Алкалоїди надають фізіологічний вплив на курця, що може спричинити головний біль. Але в тютюновому димі є інші другорядні алкалоїди тютюну, яких немає в електронній рідині. Ці малі алкалоїди тютюну працюють разом з нікотином, вважається, щоб збільшити потенційну залежність.

Якщо ви відчуваєте головний біль і не кидаєте курити, можливо, ви зневоднені. Головний біль є поширеним симптомом зневоднення. Якщо ви помітили постійну сухість у роті у поєднанні з головними болями, можна просто пити більше води. Але якщо це не спрацює, вам слід проконсультуватись із лікарем.


Запаморочення

Подібно до відчуття куріння вперше, часто відчувають запаморочення і від вейпінгу. Також схоже на куріння, це, як правило, перестане проявлятися, чим більше ви споживатимете. Це відчуття не від вейпінгу зовсім, запаморочення спричинене нікотином - особливо рідинами з високим вмістом нікотину.

Якщо вас турбує запаморочення, найкращий спосіб – знизити рівень нікотину або кількість рідини для єлектронки, яку ви вживаєте за короткий термін. Якщо ви волієте не знижувати споживання, ймовірно, що запаморочення зникне, коли ваш організм звикне до нікотину.


Втрата / збільшення ваги

Немає жодних доказів того, що вейпінг сприятиме зниженню ваги або збільшенню ваги, незважаючи на використання нікотин. Хоча багато хто вважає, що нікотин пригнічує апетит, особливо в контексті куріння, не так багато переконливих доказів, що підтверджують його ефективність при схудненні. Тим не менш, нікотин є стимулятором, а інші подібні стимулятори (наприклад, кофеїн) пов'язані зі спалюванням жиру за рахунок збільшення швидкості метаболізму. Але спалювання жиру та втрата ваги не збігаються.

Не можна сказати, що втрата ваги через вейпінг неможлива, але це безумовно не побічний ефект. Багато вейперів вважають, що солодкі аромати знижують потребу в солодощах. З іншого боку, якщо ви кинете вейпінг, є шанс, що відсутність дії «з рук до рота» може закінчитися заміною калоріями, які можуть призвести до збільшення ваги.


9 побічних можливих ефектів від вейпінгу та їх способи усунення Фото-3

Втома чи сонливість

Нікотин є стимулятором, який, як не парадоксально, може підвищити розумову активність та надавати заспокійливу дію. Якщо ви відчуваєте сонливість, спробуйте зменшити рівень нікотину, або навіть виключити його вживання. Справа може бути в тому, що ви використовувати не підходящий для вас рівень нікотину.


Нудота

Якщо вас нудить від вейпінгу, це може бути пов'язане з нікотином. Подібно до побічних ефектів від без рецептурної нікотинової замісної терапії, такої як пластирі, відчуття засмученого шлунка було відзначено як частий побічний ефект споживання нікотину. Курці часто повідомляють про це, коли починають курити.

Якщо ви помітили, що нудотні почуття не пов'язані з вживанням нікотину, швидше за все це реакція на конкретну рідину для електронних сигарет, яку ви використовуєте. Просте засіб - скоротити споживання чи усунути ймовірного винуватця. Але, як і почуття запаморочення від вейпінгу, проблеми зі шлунково-кишковим трактом часто вирішуються самостійно, якщо ви помірковано використовуєте вейп. Однак, якщо ці проблеми не зникнуть або це завдасть вам серйозного занепокоєння, краще звернутися за медичною допомогою.


Біль у грудях

Можуть бути різні причини болю у грудях від вейпінгу. Причиною може бути надмірне нагрівання, високий вміст нікотину або навіть специфічні смакові добавки у конкретній рідині для електронних сигарет. Якщо ви відчуваєте біль у грудях, і вам здається, що це є результатом того, що ви вейпіте, спробуйте знизити потужність вашого пристрою, зменшити рівень нікотину, змініть випарник (спіраль) або замініть рідину з іншим смаком. По суті, спробуйте змінити всі налаштування, якщо потрібно! Якщо це не змінить ситуацію, запишіться на прийом до лікаря.


Побічні ефекти у перспективі

Багато побічних ефектів від вейпінгу насправді є побічними ефектами від вживання нікотину. І багато з наведених вище прикладів поширюються на схвалені форми заміни в нікотиновій терапії. Тим не менш, деякі з цих побічних ефектів є специфічними для самого вейпінгу. Ключ, який слід пам'ятати, полягає в тому, що вейпи не призначені для оздоровлення. Вони є безпечнішою альтернативою, коли вейпінг порівнюють з курінням. Якщо ви один з мільйонів людей, які використовують електронні сигарети як альтернативу для куріння, то слабкі побічні ефекти вейпінгу слід розглядати в порівнянні з абсолютною небезпекою куріння сигарет та їх шкоди для організму.

Написати відгук
Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре