Кольорова пара. Міф чи реальність?

Ви, мабуть, хоч раз задавалися питанням, чому пара має білий колір. Можливо, деякі з вас хочуть видихнути струмені блакитної, зеленої чи червоної пари... Інтригуюча ідея для сценічного вейпінгу. Але чи це можливо взагалі?

Пара, тобто газоподібний стан води, прозора і безбарвна, як і більшість інших газів. У разі рідини для електронних сигарет, в основі лежить гліцерин та пропіленгліколь, які також як і вода не мають кольору, прозорі. Насправді, що називається парою у повсякденному житті, це певна кількість повітря зі 100% вологістю. У повітрі відбувається інтенсивна конденсація, і рідина «випадає» у вигляді мікроскопічних крапель. Вони у свою чергу, прозорі та безбарвні. То чому пар білий? Пояснення цьому – світло! Через багаторазове заломлення світлових променів від численних меж навколишнього середовища, в масі конденсату світло зрештою розсіюється, тому ця маса, повітря зі 100% вологістю, набуває білого кольору.

Кольорова пара. Міф чи реальність? Фото-1

Кольоровий дим не є чимось новим. Дрифтуючі ентузіасти, що змушують автомобільні шини ковзати асфальтом, під час тертя шина розігрівається і пускає дим. У такому виді спорту це необхідно для прогрівання гуми та кращого зчеплення з асфальною. А завдяки, спец. ефектів та художній практиці, йде кольоровий дим з-під коліс. Це дуже видовищно, згодні? Але як щодо пари?

Тема кольорової пари обговорювалася на різних форумах, і більшість користувачів рекомендують використовувати кольорові лампи або лазери для досягнення ефекту. Тобто фарбування пари світлом.

Додавання барвника в рідину для електронних сигарет, не вплине на колір пари, що видихається, і він залишиться абсолютно білим. Насправді, багато сучасних рідин для електронних сигарет, вже містять барвники.

Кольорова пара. Міф чи реальність? Фото-2

Навіть сучасні димогенератори не можуть виготовляти кольорову пару. Основним інгредієнтом у коптильних машинах є пропіленгліколь, те саме що входить в основу рідини для електронної сигарети.


То чи є надія на кольорові хмари?

Насправді існує природна речовина, яка генеруватиме кольорову пару. Це єдиний у своєму роді йод, що створює пурпурну пару. Сама назва успадкована від давньогрецької – йодес, що означає «фіолетовий». На це напевно приємно дивитися, але це отруйно при вдиханні і може спричинити серйозні алергічні реакції.

Очевидно, ви ніколи не повинні за жодних обставин вживати йод у вейпі. Або будь-яким іншим способом крім рідини, у цьому відношенні. На даний момент немає технологічних засобів для виробництва кольорової пари. Однак є обхідний шлях: світлодіодне підсвічування, або фото ефекти, це красиво та безпечно.

Написати відгук
Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре