Пасивне куріння та домашні тварини

Вторинний дим, безперечно, небезпечний. Оскільки при згорянні тютюну утворюється хмара диму, що містить хімічні речовини, що викликають рак, респіраторні захворювання та багато іншого. За минулі роки ми стали свідками ухвалення дедалі більшої кількості законів, що обмежують місця, де можна курити. Найбільшою стала заборона на паління у громадських місцях, таких як паби, клуби та інші. Хоча зростання популярності вейп-наборів потенційно може надати рішення для багатьох.

Це, безперечно, крок у правильному напрямку, але чи можемо ми зробити більше? Ви бачите, що не тільки люди схильні до ризиків, пов'язаних з вторинним тютюновим димом, ви також можете наражати на ризик своїх улюблених домашніх тварин. Від собак до кроликів, кішок та птахів; всі тварини наражаються на ризик при контакті з пасивним курінням.

Це не повинно бути новиною для нас, ми усвідомили вплив куріння на наше здоров'я з 1970-х років. Тварини, яких ми тримаємо як домашніх тварин, часто мають фізіологію, аналогічну до нашої, тому не дивно, що вони можуть страждати, як і ми.

Пасивне куріння та домашні тварини Фото-1

На жаль, коли тварини контактують із пасивним курінням, це не регулюється законом. Поки що ще не вважається злочином проживання свійських тварин у будинках, де курять господарі, або їхнє перевезення у транспортних засобах, де курять. Ветеринари та ветеринарні служби вже кілька років закликають до змін та до того, щоб власники виконували свої обов'язки.

Цигарки небезпечні для тварин по-різному, і вони можуть по-різному впливати на кожну тварину. Небезпеку становить не лише запалена цигарка. Тютюн отруйний, і його проковтування може призвести до смерті, якщо не помітити досить швидко.

Домашні тварини схильні до ризику вторинного тютюнового диму через їхню безпосередню близькість до господарів. Тварини, такі як собаки та кішки, по можливості притискатимуться до господарів. Ризик також збільшується з тваринами у клітинах або з тваринами, які живуть у резервуарах, оскільки вони не можуть залишити кімнату.

У 2015 році Клер Ноттенбельт опублікувала заяву щодо дослідження наслідків куріння в будинках, де живуть домашні тварини: «Наші результати показують, що вплив диму в будинку має прямий вплив на домашніх тварин. Це загрожує пошкодженням клітин, що продовжується, збільшенням ваги після кастрації та, як раніше було показано, збільшує ризик деяких видів раку ''.

Власники домашніх тварин, що палять, також повинні враховувати ризик тютюнового диму. У 2009 році дослідження, опубліковане Гарвардською медичною школою, показало, що небезпечні комбінації хімічних речовин і газів, вироблені сигаретами, легко переносяться на одяг, хутро та тканини, такі як килими. Він відомий як «Куріння з третіх рук» і становить явну небезпеку для тварин, особливо для тварин, що самоочищаються, таких як кішки та собаки.


Як куріння впливає на вашого домашнього вихованця?

RSPCA (Royal Society for Prevention of Cruelty to Animals – Королівське товариство захисту тварин від жорстокого поводження) з моменту своєї освіти в 1824 поставила перед собою завдання запобігати жорстокому поводженню з тваринами будь-яким можливим способом. У 2019 році вони перерахували ризики куріння для різних домашніх тварин, і важливо знати, яку потенційну шкоду ви можете завдати:

Собаки

Куріння поруч із собаками призведе до збільшення ймовірності респіраторних захворювань, алергії та проблем із зором. Розмір носа собаки також може мати значення, люди з великим або довгим носом зазнають більшого ризику раку носа, собаки з більш коротким носом більше страждають від раку легень.

Кішки

Кішки наражаються на однаковий ризик як від пасивного куріння, так і від тютюнового диму. У них більше шансів захворіти на рак крові, відомий як лімфома, а також респіраторні захворювання, такі як бронхіт і астма. Як приклад тварини, яка доглядає за собою, кішки можуть легко проковтнути токсичні елементи сигаретного диму на своїй шерсті під час чищення.

Птахи

Птахи менші за розміром і мають напрочуд розвинену дихальну систему. Вони неймовірно ефективно обробляють кисень і, на жаль, токсини з атмосфери, подібні до тих, що містяться в сигаретному димі. Це була причина, через яку канарки десятиліттями використовувалися в шахтах, щоб попередити людей про наявність небезпечних газів. Вони також схильні до шкірних і очних захворювань, викликаних димом.

Риби

Риба, що міститься в стаціонарних (часто з відкритим верхом) акваріумах, особливо схильна до ризику вторинного диму та інших проблем, пов'язаних з курінням. Вода не діє як бар'єр, а токсини, що містяться в димі, легко розчиняються у воді, отруюючи тварину всередині. Через їх відносно невеликий розмір навіть невеликі кількості можуть бути дуже шкідливими.

Дрібні гризуни

Миші, хом'яки та інші дрібні тварини страждатимуть від респіраторних захворювань при контакті з пасивним курінням. Загальні скарги - емфізема та судинні захворювання. Не існує безпечного порога диму, який може увібрати домашню тварину. Навіть якщо вікно відкрито, ризик все ще існує.


Що робити у разі отруєння тварин?

Симптоми отруєння нікотином у домашніх тварин включають блювання, діарею, слабкість, млявість та судоми. Отруєння нікотином вимагає негайного лікування і вам слід негайно звернутися за допомогою до ветеринара.


Симптоми отруєння нікотином у домашніх тварин

Кашель, слинотеча, утруднене дихання

Отруєння нікотином серед свійських тварин зустрічається частіше, ніж можна було б подумати. І на жаль, ця тенденція зростає через пряму причину того, продукти що містять нікотин залишаються без нагляду. Найбільш очевидним прикладом цього є рідини для електронних сигарет, що містять рідку форму концентрату нікотину, яку можна легко проковтнути або з якою можна вступити в контакт без нагляду. Однак до того, як електронні рідини потрапили на ринок, були також випадки, коли домашні тварини вступали в смертельний контакт із цигарками і навіть з нікотиновою жувальною гумкою, яка також містить хімічний ксиліт (токсичний для домашніх тварин). Важливо завжди тримати нікотинові продукти поза досяжністю свійських тварин.


"Нікотин - це швидкодіючий токсин, і часто у домашніх тварин з'являються ознаки отруєння протягом 1 години після прийому всередину".


Ось кілька корисних сигналів, які можуть вказувати на те, що ваш вихованець був отруєний і потребує негайної ветеринарної допомоги.


Пасивне куріння та домашні тварини Фото-2

Часто це відбувається внаслідок вдихання токсичної речовини та призводить до побічних ефектів, які, на щастя, добре помітні власникам. Важливо ніколи не видихати нікотинові продукти прямо в обличчя домашньої тварини, оскільки вони піддаються прямому впливу речовини, до якої вони не звикли. Негайно зверніться до ветеринарної служби, якщо ці симптоми виявляться серйозними та завдадуть вашому вихованцю явний дискомфорт.


Блювота, діарея, дезорієнтація, летаргія, судоми, розширення зіниць, подразнення шлунково-кишкового тракту

Ці симптоми найчастіше пов'язані з проковтуванням отрут і, як уже говорилося, часто виникають лише через годину після прийому внутрішньо. Ступінь впливу нікотину на свійських тварин залежить від його кількості, також від ваги тварини. Симптоми спостерігалися при дозах лише 1 мг на кг, тоді як середня доза для собак становить 9,2 мг на кг. Якщо у вашого вихованця виявляються якісь серйозні ознаки цих симптомів, а також хитання або прискорене серцебиття, життєво важливо якнайшвидше зв'язатися з ветеринаром.


Надмірне розчісування, набряк, облизування, збудження

Очевидно, що це загальні риси домашніх тварин, але якщо якийсь із цих симптомів проявляється дуже часто, можливо, ваш вихованець вступив у фізичний контакт з нікотином. Завжди слідкуйте за почервонінням шкіри під вовною, і якщо на ній з'являться виразки або кровотеча, негайно зверніться за ветеринарною допомогою.


Вейпінг та домашні тварини - як бути в безпеці

Вейпінг зарекомендував себе як ефективний спосіб кинути палити. Дедалі більше прихильників їх використання, підкріплюючи висновки знаменного дослідження Public Health England 2014 року, в якому, серед іншого, говориться, що електронні сигарети на 95% менш шкідливі, ніж сигарети.

Це фантастична новина для людей, але як щодо тварин, особливо наших вихованців? Давайте розглянемо підтвердження доктора Джейн Беллоуз того, що легкі людини «практично ідентичні» легким кішкам і собакам, а також той факт, що в рідинах для електронних сигарет немає смол та канцерогенів, властивих звичайній сигареті. Якщо врахувати короткострокові та середньострокові дослідження, перехід на вейп-комплект може допомогти не тільки вам, а й вашим домашнім тваринам та близьким – дуже вагомий аргумент.

У будь-якій електронній сигареті використовуватиметься рідина, що містить нікотин, саме ця рідина перетворюється пристроєм на пару. У минулому були побоювання щодо наслідків контакту з цією парою, особливо у дітей.

Після подальших досліджень Департаменту охорони здоров'я Каліфорнії, Доктор Майкл Сігель, який контролював якість повітря в особливо насиченому паром середовищі - вейп-магазині, виявив, що якість повітря була тієї ж якості, що й у стандартному середовищі.


Це дослідження, хоч і проводилося в умовах дуже сильного впливу в невеликому вейп-магазині, що не вентилюється, де багато співробітників і клієнтів випускали пару і видимі хмари пари, не зафіксувало будь-яких небезпечних рівнів впливу будь-яких небезпечних хімічних речовин.


Д-р Майкл Сігель


Поради щодо вейпінгу за наявності домашніх тварин

При парінні поряд з домашніми тваринами важливо звертати увагу на їхню реакцію на пару. Деякі запахи можуть змусити їх поводитись дивно. Інші, особливо гострі аромати, можуть викликати в них незадоволення.

Ми завжди заохочуємо відповідальність, коли справа стосується зберігання та використання електронних сигарет. Рідина для електронних сигарет у вигляді пари безпечна для вдихання. У рідкій формі він токсичний як для людей, так і для тварин, оскільки містить нікотин. Ми рекомендуємо зберігати пристрій та рідину у недоступному для тварин місці.

Ця порада прозвучала надто пізно для одного власника собаки в Корнуоллі. У 2014 році 14-тижневий бультер'єр Айві зумів проткнути пляшку з рідиною і проковтнути невелику кількість рідини, що містить нікотин. Незважаючи на лікування у ветеринара, вона, на жаль, померла наступного ранку від симптомів, пов'язаних з отруєнням нікотином.


Безперечно, що куріння – небезпечна звичка для вас та тих, хто вас оточує. Його зв'язок із хворобами та смертю не обмежується лише людьми. Перейшовши на електронну сигарету, ви зможете збільшити тривалість та якість життя вашого вихованця, а також вашого життя.

Ми завжди готові допомогти з переходом на вейпінг, а наш асортимент продукції доступний для користувачів з будь-яким рівнем досвіду.

Написати відгук
Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре