Вейпінг проти куріння

Кожне обговорення ризиків для здоров'я вейпінгу має починатися з порівняння з курінням цигарок. Це важливо з двох причин. По-перше, вейпи призначені для зменшення шкоди куріння сигарет. По-друге, важливо зважити вейпінг проти куріння, тому що переважна більшість вейперів – це курці чи колишні курці.

Однак, коли справа доходить до науки, недостатньо досліджень використовують пряме порівняння між вейпінгом та курінням. Це втрачена можливість. Зрозуміло, що куріння шкідливе для вас із багатьма ризиками для здоров'я. Як впливає вейпінг на ваше здоров'я? Крім розуміння безпеки вейпінгу, важливо знати, чи набагато безпечніший вейпінг, ніж куріння.

Вейпінг проти куріння Фото-1

Громадська охорона здоров'я Англії була однозначною у своїх висновках: вейпінг принаймні на 95 відсотків безпечніший, ніж куріння. Вони розуміють, що вивчення небезпек вейпінгу - це лише половина предмета, оскільки вейпінг існує переважно як альтернатива куріння. Оскільки не так багато досліджень, у яких використовується пряме порівняння, доступна інформація про вейпінг має порівнюватися з доступною інформацією про куріння цигарок, а не ізольовано.


Вейпінг шкідливий для легенів?

Куріння цигарок завдає загальновідомої шкоди легеням. Тривале вдихання тютюну, що горить, може призвести до раку легень і стравоходу, а також до різних смертельних станів легень, таких як емфізема, хронічний бронхіт і хронічна обструктивна хвороба легень (ХОХЛ). Але як щодо вейпінгу?

Сигаретний дим атакує легені кількома способами. Він містить тисячі хімічних речовин, більш ніж 70 з яких є відомими канцерогенами. Він також містить тверді частинки - дрібні шматочки тютюну, що згорів, і папери, які відкладаються глибоко в легенях. Вейпінг не виробляє відомих канцерогенів у кількостях, досить великих, щоб вважатися реальними ризиками, і не містить твердих частинок, таких як дим.

Вейпінг проти куріння Фото-2

Насправді речі, які найбільш небезпечні при спалюванні тютюну значною мірою, відсутні в рідинах для електронних сигарет. Оскільки в парах немає горіння, немає смоли чи окису вуглецю - дві інші основні небезпеки куріння. Вейпінг використовує тепло від спіралі, щоб перетворити рідину для електронки на аерозоль, що вдихається. Схоже на дим, але це не так. Тим не менш, вейпінг не без будь-яких потенційних ризиків для здоров'я легень.

Існує деяке занепокоєння з приводу інгредієнтів в електронній рідині: пропіленгліколь, рослинний гліцерин та ароматизатори. Немає серйозних людських досліджень впливу вдихання PG або VG щодня протягом тривалого часу, хоча великі дослідження інгаляції PG на тваринах "не підняли жодних червоних прапорців". Виявили, що PG викликає незначне подразнення дихальних шляхів, але це не стосується саме по собі.


Ароматизатори шкідливі для легень?

Ароматизатори в рідинах для електронних сигарет є можливим джерелом небезпеки, яке не було добре вивчене. Більшість ароматизаторів є сумішшю багатьох хімічних сполук, і, ймовірно, деякі з них гірші для здоров'я легень, ніж інші. Донедавна ці ароматизатори використовувалися сурово в продуктах, які вживали для харчування, а не вдихали. Токсикологічні дослідження були спрямовані на те, щоб показати, що ароматизатори безпечні для вживання. Це область, де наука про вейпінг має надолужити втрачене.

Заголовок, що повторюється, був про дикетони як діацетил, знайдений в деякій електронній рідині. Вважається, що ця група ароматизуючих хімікатів відповідальна за смертельну хворобу, яка називається "Попкорн легень", коли він вдихається у великих кількостях (як у випадку робітників на підприємствах з виробництва попкорну). Дикетони присутні не у всіх електронних рідинах, але дослідження, проведене доктором Костянтиносом Фарсаліносом у 2014 році, показало, що діацетил та ацетилпропіоніл є «ризиками, яких можна уникнути». Після цього багато виробників переформулювали свої продукти та усунули їх. Інші почали публікувати тестування, яке показує рівні дикетонів у їхніх продуктах.

Вейпінг проти куріння Фото-3

Дикетони присутні і в сигаретах, в 100-750 разів вище за рівень будь-якої електронної рідини. Тим не менш, хоча куріння руйнує легені іншими способами, воно не пов'язане з легенями попкорну. Враховуючи набагато більшу кількість дикетонів у сигаретному димі, порівняно невеликі кількості в парах навряд чи становлять загрозу. Це не означає, що дикетони безпечні для вдихання, але безпечніший вибір між вейпінгом і курінням очевидний, враховуючи наявні кількості.


Чи шкідливий вейпінг для здоров'я ротової порожнини?

Куріння викликає та сприяє різним проблемам зі здоров'ям порожнини рота. Звичайно, загальновідомо, що курці схильні до високого ризику раку порожнини рота, горла і стравоходу. Але сигарети також можуть викликати захворювання зубів та пародонту, включаючи захворювання ясен. А сигаретний дим може змінити бактерії в роті (мікробіом), посилюючи проблеми з пародонтом.

Існує не так багато інформації про медичні побічні ефекти вейпінгу на здоров'я ротової порожнини. Нещодавній огляд літератури в журналі «Усна патологія та медицина» підсумував стан науки, наголосивши на «нестачі доказів». Проте автори підсумовували кілька цікавих висновків.

Автори описують невелике дослідження, яке передбачає, що вейпери можуть мати підвищену поширеність нікотинового стоматиту (який, як не дивно, не викликаний нікотином), стан, спричинений спекою, що створює ушкодження у роті. Це незначна умова, яку зазвичай дозволяється, коли джерело тепла виключається.

Невелике пілотне дослідження вивчило оральний мікробіом з 10 вейперів, 10 курців та 10 не вейперів/курців. Автори виявили, що бактеріальний профіль вейперів був аналогічний контрольній групі без вапірування/куріння, але профіль бактерій у ротовій порожнині у бактерій був дуже різним. Дослідники дійшли висновку, що пара не змінює мікробіом. Знову ж таки, дослідження було дуже маленьким, тому не можна робити широкі висновки. Огляд охоплює деякі інші невеликі дослідження, але ставить під сумнів їхню актуальність, виходячи з їхнього невеликого розміру та відсутності належних засобів контролю.

Нарешті, існує проблема вибуху пари, що спричиняє пошкодження усть вейперів. Незважаючи на те, що дуже невелика кількість вейперів зіткнулися з катастрофічними аваріями, які призвели до серйозних розривів обличчя та рота та поломки зубів, це скоріше питання безпеки батареї вейпів, ніж будь-що. Використовуючи сучасні регульовані пристрої та якісні батареї, практично немає шансів, що розпилювач буде запущений з моди в зуби користувача.


Чи може вейпінг спричинити рак?

Рак утворюється, коли токсини ушкоджують або мутують ДНК клітини та призводять до того, що вона виходить з-під контролю. Пухлина може залишатися локальною або рак може поширюватися і навіть переміщатися з одного органу в інший. Більшість людей знайомі з курінням сигарет як причиною раку легенів. Рак легень вбиває більше людей, ніж будь-який інший вид раку, і більшість (але не всі!) жертви раку легень є курцями.

Вейпінг проти куріння Фото-4

Куріння також може викликати багато інших видів раку, тому що рак може виникати не тільки в областях, які контактують з димом, але також від побічних продуктів диму в кровотоку та органах. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), куріння може викликати рак практично у будь-якій частині тіла.

Канцерогени були виявлені в парах, але на рівнях, які припускають, що ризик раку дуже низький. Згідно з дослідженням, проведеним у 2017 році в журналі Tobacco Control, ризик виникнення раку в парах відповідає рівню ризику використання фармацевтичних продуктів, таких як нікотинові пластирі, - менше одного відсотка від ризику куріння. Єдиними побічними продуктами вейпінгу, які становили реальну небезпеку, були карбоніли, що утворюються під час перегріву вейп-пристрою.

Інші дослідники дійшли аналогічних висновків. Дослідження 2016 року, опубліковане в журналі Mutation Research, перевірило пари електронної сигарети та сигаретний дим на їхню здатність викликати мутації клітин у бактерій. Дим викликав мутації, а також був токсичним для бактерій, тоді як пари не були мутагенними чи токсичними.

Сам нікотин – ні в сигаретах, ні в парах, ні в інших нікотинових продуктах – не викликає раку. Довгострокові дослідження нікотин-замісної терапії (NRT) та шведських користувачів снюсу не показують доведеного зв'язку між нікотином та раком.

У доповіді Королівського коледжу лікарів 2016 року про електронні сигарети йдеться, що «надійні докази безпеки довгострокового вживання нікотину у людей із 5-річного дослідження здоров'я легень, в якому учасникам активно рекомендувалося використовувати НЗТ протягом кількох місяців і багатьох продовжує споживати НЗТ протягом набагато більше тривалого періоду, демонструє відсутність зв'язку між стійким використанням НЗТ та виникненням раку (легкого, шлунково-кишкового тракту або будь-якого раку) або серцево-судинних захворювань».


Чи є формальдегід у парах?

Що таке формальдегід? EPA заявляє, що «формальдегід є безбарвним, легкозаймистим газом при кімнатній температурі і має сильний запах. Вплив формальдегіду може спричинити несприятливі наслідки для здоров'я».

У 2015 році дослідники з Портлендського державного університету повідомили, що у пароподібних продуктах утворюється велика кількість формальдегіду – навіть більше, ніж цигарки. Чого вони не пояснили, так це того, що в їх експериментах використовувалися нереально високі напруги та курильні машини для виробництва пари, які було б нестерпно вдихати.

Фактично, ви можете провести аналогічний експеримент, поклавши хліб у тостер і залишаючи його доти, доки тостер не випустить дим, і хліб не стане чорним від вуглецю. Чи є результат канцерогенним? Так, це так, але оскільки ніхто не міг з'їсти це, небезпека спірна. Чорний тост – це те, про що ти думаєш, коли думаєш про тост? Так само отруйні альдегіди, що виробляються палаючим ґнотом і розпилювачем, не становлять реальної небезпеки, оскільки їх неможливо багато разів вдихати.

У дослідженні 2017 року кардіолог Костянтинос Фарсалінос повторив експеримент штату Портленд і показав, що пари, отримані шляхом навмисного перегріву, були неприємними для людей. "Високі рівні викидів формальдегіду, про які повідомлялося в попередньому дослідженні, були викликані нереалістичними умовами використання, які створюють неприємний смак сухих затяжок для користувачів електронних сигарет і таким чином їх уникають", - пише автор.

У 2018 році Farsalinos та Gene Gillman підготували систематичний огляд, в якому проаналізовано дані 32 досліджень карбонільних сполук, таких як формальдегід, ацетальдегід та акролеїн, які були виявлені у парах. Автори виявили, що майже всі високі рівні карбонілів, таких як формальдегід, що утворюються під час досліджень, були створені за поганою методологією, що призводить до «умов сухого затягування». Вони запропонували стандарти для майбутніх досліджень, які визначили належні параметри для експериментів з вейпінгу, включаючи стандартизований режим затягування, з використанням розпилювачів поточного покоління та реалістичних налаштувань потужності, а також належні співвідношення PG/VG для протестованого обладнання.

Автори також пояснили, що ми вдихаємо 1 мг формальдегіду щодня, просто у наших власних будинках. Середній вейпер, що використовує 5 мг електронної рідини на день у сучасному розпилювачі, лише збільшує споживання формальдегіду на 0,083 мг. Це менш ніж на 9 відсотків вище за нормальний рівень впливу, що, ймовірно, незначно.


Висновок

Цигарки завдають шкоди організму, завдаючи шкоди курцеві практично з голови до п'ят. Шкода була доведена поза всякими сумнівами. Але немає жодних даних, що вказують на подібні наслідки для здоров'я від вейпінгу - або будь-яких проблем зі здоров'ям, щодо цього - якщо ви не підрахуєте можливу нікотинову залежність. Але нікотин не несе прямої відповідальності за будь-які жахливі наслідки куріння. Вейпінг залишається набагато найкращим вибором у порівнянні з курінням.

Написати відгук
Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре